Overzicht behandelvormen

Coaching/Counseling

Voor ondersteuning bij levensvragen en hulp bij stress gerelateerde klachten. Als coach/trainer/psychosociaal therapeut begeleid en ondersteun ik mensen die hun innerlijke kracht wil (her)vinden, zelfvertrouwen en eigenwaarde willen ontwikkelen, hart- en hoofdzaken in balans willen brengen en in het algemeen meer energie, plezier en vitaliteit in hun leven willen ervaren. Ik maak hierbij gebruik van verschillende methodieken zoals cognitieve therapievormen, voice dialogue, rationeel emotieve therapie en hartcoherentie. Oplossingsgericht bezig zijn in plaats van probleemgericht waarbij jouw eigen kwaliteiten en inzichten de belangrijkste ingrediënten zijn. 

 

 

De Kracht van Ademen

Je adempatroon is het resultaat van emoties, angsten, verlangens en belemmeringen. Dit kan worden doorbroken door het veranderen van je manier van ademen. Daarnaast is het zinvol om inzicht te krijgen in de oorzaak van de belemmerende manier van ademen. Dit helpt om de veranderingen van het adempatroon eigen te maken en te verankeren. De Kracht van Ademen staat voor verschillende ademmethodieken, die zowel apart als gecombineerd kunnen worden toegepast. Het verschil zit met name in de uitvoering:

•  een actief, intens en dynamisch proces. Je ademt zoals je leeft en je leeft zoals je ademt, dus hoe voller en vrijer je ademhaling is, hoe voller en

   vrijer je in het leven kan staan en je eigen keuzes kunt maken.

•  een rustige bewuste ademhaling. Uitgangspunt hier is het hartritme dat een bepaalde variatie heeft die sterk wordt bepaald door stress en emoties.

   Stress heeft daarnaast veel invloed op leef- en eetgewoonten. Het veranderen van je adempatroon kan dan ook effectief meewerken aan een algeheel

   gezondere leefstijl. 

 

Met name bij  klachten als hyperventilatie, vermoeidheid, angst- of paniekgevoelens en slapeloosheid kan het bewust worden en veranderen van je adempatroon een positief resultaat opleveren.


IEMT

Een combinatie van oogbewegingen en het leren onderkennen van de oorzaak en het in standhouden van negatieve gevoelens/gedachten (patronen van chroniciteit). Hierdoor kan de negatieve en pijnlijke lading op intense emoties en gevoelens sterk worden verminderd of zelfs geneutraliseerd. Ook de identiteitsvorming (negatief zelfbeeld met beperkende overtuigingen) kan veranderen en de emotionele lading die hierop zit kan vervagen, waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe gedachten en inzichten. Het kan ook ingezet worden om positieve gevoelens te bekrachtigen en te vergroten.

 

Mindfulness

Doelbewust en met aandacht zijn in het hier in nu. In onze snelle maatschappij leven we vaak op de automatische piloot en reageren we vanuit oude patronen. De oefeningen bereiden je stap voor stap voor op een meer aandachtige levensstijl en geven tevens inzicht in de impact van gedachten. Dit zorgt vaak voor een algehele vermindering van klachten, minder stress, minder piekeren, meer zelfvertrouwen, meer energie en een verbeterde concentratie. 


RET

Een methode om ongewenst gedrag en emoties te onderzoeken en om te buigen. Hiervoor is een praktisch en werkbaar schema ontwikkeld dat duidelijk laat zien wat het verband is tussen emoties, gevoelens, gedachten en gedrag. Wanneer helder wordt dat je hier actief in kunt bijsturen dan ervaar je ook dat je zelf meer grip kunt krijgen op je emoties.


Hartcoherentie

Bij hartcoherentie gaat het om de samenhang tussen de hartslag en andere ritmen in het lichaam, zoals de ademhaling. Hartcoherentie heeft invloed op hoe je functioneert op emotioneel en cognitief gebied. Psychische klachten, zoals stress, kunnen invloed hebben op de hartcoherentie.  (zie ook de website van heartmath benelux voor uitgebreide informatie)

HearthMath trainingsprogramma's : Werken aan Veerkracht en Stop Emotioneel Eten (met werkboek)